Zabýváme se výrobou a prodejem zrajících sýrů.
Rád bych Vás seznámil s historií výroby sýrů v Jarošově nad Nežárkou.
Strojnímu zpracování mléka a výrobě sýrů na Jindřichohradecku se již od roku 1900 věnovala rodina Brunnerů, a to v Jindřichově Hradci v pronajatém statku a ve sklepích Jakubského dvora. Zde se věnovali výrobě a prodeji zrajících sýrů, které si získali oblibu u zákazníků pro svou typickou vůni a pikantní kořeněnou chuť.
V roce 1927 koupili bratři Jan a Ladislav Brunnerové mlékárnu v Jarošově nad Nežárkou, ke které přistavěli zrací sklepy a vytvořili soukromý podnik Bratři Brunnerové – velkosýrárny v Jarošově nad Nežárkou. Tento podnik měl vedlejší provozovny v Plavsku, Deštné, Černovicích a Nové Včelnici. Tato na svou dobu velkosýrárna umožnila využít mechanizaci při výrobě sýrů, tak aby mohla uspokojit stále se zvyšující zájem o tyto sýry nejen u nás, ale i v nedalekém Rakousku. Dokonce i po železnici byly tyto sýry expedovány k obchodníkům do Prahy a Vídně.
Jaroslav Hulík
Máte zájem o dlouhodobou spolupráci s tímto velkoobchodem?
Podívejte se na další ze stejné kategorie