Řemeslný cidre z českých jablek z nejsevernějších Čech.
Naše cesta k cidru vedla přes pivo. A další společné zájmy – farmařinu, objevování nového, řemesla, sady, kvašení, cestování, přírodu, kola, muziku, staré odrůdy.
Všechno se potkalo v cidru, i když spadáme spíše do kategorie experimentátoři. Dění kolem cidru nás ale ohromně baví a přináší radost, snoubí se tady to, co máme rádi.
Ze staletých sudetských odrůd, rostoucích často bezprizorně po Šluknovsku a Českém Švýcarsku, a díky tomu uchráněným od jakéhokoli chemického ošetření, jsme posbírali jablka, promíchali odrůdy a v Rumburku v roce 2015 udělali náš první cidre. BBCider.
Drtili a lisovali jsme v říjnu na zahradě, venkovní teplota byla v těch dnech kolem 6 stupňů celsia. Většinu šťávy jsme nechali prokvasit divokými kvasinkami. Primární kvašení probíhalo venku a trvalo díky nízké teplotě měsíc. Jeden sud jsme prokvasili kvasinkami kulturními. Sekundární kvašení probíhalo ve sklepě.
Před dokončením sekundární fermentace jsme cidre v jednom demižonu zkusili ochutit přidáním zázvoru, druhý přidáním granulí chmele, získaných v místním pivovaru.
Cider byl stáčen do lahví koncem ledna 2016. Celková doba ležení v demižonech byla 3 měsíce, v lahvích další 2 měsíce.
Cidre není nijak doslazován, upravován, pasterizován, sířen, ani dosycován. Drsný jako krajina, odkud pochází.
Burkoň
Máte zájem o dlouhodobou spolupráci s tímto velkoobchodem?
Podívejte se na další ze stejné kategorie